2012. november 14., szerda

A patkány, mint jármű


Ganesha szellemi járműve, a patkány


Az egyik legszokatlanabb hely, ahol valaha is jártam, egy Ganesha Templom volt, neve Suriya Binayak. Ez egyike a négy legfontosabb ún. Vinayak (Binayak) templomnak Katmanduban. 

Ganesha egy hindu isten elefántormánnyal. Ő arról híres, hogy állítólag minden akadályt el tud hárítani, szerencsét hoz az embereknek és intelligenciája is páratlan. Erről majd még esik szó egy későbbi cikkben. 
De most jön, ami rendkívüli volt: Ganesha egy patkány hátán közlekedik a szellemi világban.
A hinduizmus isteneinek legalább egy erőállata (szellemi járműve) van, Ganesháé ez.

E templom Ganesha és szellemi járműve, a patkány dicsőítésére épült. Egy hatalmas, bronz patkány trónol egy 2,5 méter magas kőoszlop tetején. A látogató lentről felfelé nézve annak pofáját, hasát és farkát látja.
Reálisan tekintve őrültség egy patkányra „felnézni” és még imádkozni is hozzá.
De egy dolog soha nem az, ami, hanem az, amilyen jelentőséget tulajdonítunk neki.

Miután nagy igyekezettel végre félretoltam magamban az előítéleteimet, arra gondoltam, ha a patkány Ganesha szent állata, Ganesha szerencsét is  hoz, segít a bajba jutottakon, akkor a patkánya is rettentően fontos lehet.
Minden vallásnak saját szabály- és előírásrendszere, szimbólumvilága van, hát jó, gondoltam, akkor ez most így van, el kell fogadnom, s abba is hagytam a benső ellenszegülésemet.
Akkor se tépelődtem tovább, amikor tekintetemet a kényelmetlen magasságból a föld felé  irányítottam és ott a legyek ezreit láttam röpködni. Ők valószínűleg egy másik isten erőállatai lehettek, akit név szerint nem ismerek. Ők a földközelséget részesítették előnyben, ott ugyanis mindenféle ínycsiklandó szerves szemét hevert.

Suriya Binayak volt az a hely, ahol megtanultam: a szellemi struktúrák, bármilyen erősnek is hisszük őket, mégis megingathatók, megdönthetők, sőt lecserélhetők.

Ha egyszer arra járnál, tudnod kell még azt is, hogy igen nagyon sok lépcső vezet fel a templomig.
Én nem bántam meg.2 megjegyzés:

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)