2012. november 22., csütörtök

Kopan buddhista kolostor

A Kopan kolostor Kathmandu Észak-Keleti részén a Kopan hegyen található. Aki gyalog szeretne eljutni oda, a Bodnath Stupától fél órai, kicsit meredek sétával éri el. A kilátás lenyűgöző, egész Kathmandu alattunk fekszik.
Minden szombaton (ez a vasárnap Nepálban) nyilvános buddhista misén vehetünk itt részt. A tibeti és néhány hindu látogatóval együtt üldögélve hallgathatjuk a Rinpoche és a szerzetesek imáit, recitációit. Akár a szakácskönyvet is elénekelhetnék, a szöveget nem értjük, de egy biztos, hatásuk mélyen megnyugtató.
A kolostor bejárata
 
A kolostor a tibeti buddhizmus gelugpa irányzatához tartozik, tehát mahajána kolostor, ők a sárga sapkás szerzetesek. Barátságosak, kedvesek, nyitottak. Lehet náluk meditációs technikákat tanulni vagy más tanfolyamokat elvégezni. A témákról a kolostor honlapán lehet további indormációkat találni: http://kopanmonastery.com/
A kolostorhoz egy buddhista „apáca“-rend is tartozik, a Khachoe Ghakyi Ling.
Áldásra várva a kolostor előtt
 
A melléképület bejárata

A Kopan kolostorban és területén hosszú órákat el lehet tölteni, mert bármerre nézünk, mindenütt feltűnik valami, amit még soha azelőtt nem láttunk vagy ami kellemesen hat ránk.
Vegyük sorra: A bejárattól jobbra egy hatalmas imamalmot találunk, melyet mi is megforgathatunk, békét, egészséget, szeretetet kiívánva önmagunk, családunk és a világ számára.
A bejárattól balra egy étterem és teázó áll, gyönyörű panorámás terasszal. Itt a tibeti konyha szokásos finom ételeiből válogathatunk. Ajánlatos a csípős tésztalevest vagy a momót (hússal vagy zöldséggel töltött tésztabatyuk) megkóstolni, utóbbit meg lehet rendelni erős zöldségszósszal is. Az étlap nepáli, tibeti és angol nyelvű. Meglepő, de Coca Cola még itt is kapható, persze az illatos masala-tea (fűszeres tea) sokkal kellemesebb ital.
Az étterem mellett egy egészen különös boltban többek között a következő tárgyakat lehet megvásárolni: kínai-brokát tolltartó, tibeti yak-gyapjúsál, magyar Tibi-csoki, nepáli levespor, tibeti mintás párnahuzat, stb.
A kolostor impozáns, thankákkal (brokátra hímzett vagy festett buddhista szentkép), freskókkal és buddha-szobrokkal díszítve.
Ha áldásra vágyunk, a mise után beállhatunk a tibetiek hosszú várakozó sorába (lásd video lent), s ha ránk kerül a sor, megáld minket egy Rinpoche.
A mise kezdete előtt
Magunkkal kell vinnünk ehhez egy hagyományos fehér tibeti sálat, mely az említett boltban kapható katha néven, sajnos ez már eredeti kínai gyármány poliészterből, s mellé kell tegyünk egy kis borítékban pár rúpiát, mely a kolostor fenntartására adományként szolgál.


A kolostor mögött egy domb tetején vár ránk a csend, a béke és a nyugalom... Ugyan sokan ülnek a fűben szerteszét, hindu családok, tibetiek és egy-két turista is, mégis itt a béke uralkodik. Pedig nincs kiírva, hogy „csendet kérünk“. Itt hosszan lehet üldögélni vagy hasalni, míg lent a kolostort, sőt az egész várost és egy másik teret is láthatunk a domb alatt, ahol egy stupa és egy szökőkút áll. Mindkettő Avalokiteshvara (tibeti neve: Csenrézi, a szeretet és együttérzés buddhája) dicsőítésére épült. Stílusa buddhista barokk :)

A kolostor mögötti békés dombValamennyi buddhista kolostor közül, melyet Nepálban meglátogattam, ez volt a legnyitottabb és talán a legápoltabb is, tehát a külföldiek talán itt érthetnek meg a legtöbbet a buddhizmus szelleméből, mint kívülről jövő érdeklődő.


             
                                                                             Kopani hangulat (rövidke video 2012-ből)1 megjegyzés:

  1. Sikerült újra átélnem az ottani hangulatot, mint az előző írásaidnál is.A magaslatról felvett kép is, és a videó is. TETSZIK köszi...

    VálaszTörlés

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)