2012. november 30., péntek

Mandzsusri, a bölcsesség bodhiszattvája

Mandzsusri, falfestmény Pharpingban
Ne úgy képzeljük el Mandzsusrit, a bölcsesség Bodhiszattváját, mint egy professzort, aki még azt is tudja, ki nyerte meg a legutóbbi labdarúgó-világbajnokságot vagy ki kapta meg legutóbb az irodalmi Nobel-díjat. Mandzsusri bölcsessége nem lexikális tudásán alapul.

Hanem akkor min?
Vegyünk egy példát. Egy tudományos felfedezés a múlt században lehetőve tette az atomenergia felhasználását. Az egész világon azóta is alkalmazzák. Fegyverek, tengeralattjárók, erőművek és sorolhatnám, hogy még mi minden működik vele. Sok millió ember hitt is ennek a felfedezésnek, de megtörtént Hiroshima, Csernobil és a közelmúltban Fukushima, a gyakori atomkísérletekről és annak következményeiről nem is beszélve.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok ugyan feltaláltak valamit, ami a saját logikájuk és tudásuk szerint megállta a helyét, ha azonban elmeditáltak volna azon, mit jelent a találmányuk hosszútávon,  mennyi minden és mindenki pusztul majd el az atomenergia következtében, azonnal el kellett volna vetniük a találmányt, mint őrültséget, destruktív, pusztító és eszeveszett ötletet. 
Mindenkinek eszébe juthat egy-egy hasonló példa.

Nos, Mandzsusri bölcsessége az együttérző és szeretettel ötvözött tudás.

Mandzsusri bronz szobrocska


 Őszentsége a Dalai Lámától tanultam egy gyakorlatot egy Mandzsusri-beavatáson:

Ha elér egy új dolog, egy tény, egy faktum, az a fejemben, a gondolataimban él, mondjuk úgy, ez még a "hideg tudás".  Hogy e gondolatnak van-e gyakorlati haszna, értelme, megállja-e a helyét valamennyi szinten, tehát nem káros magamra és másra nézve, nem árt, hanem használ mindenkinek, ezt csak úgy tudhatom meg, ha elmeditálok a dolgon, azaz egyfajta transzállapotba merülök, s most következik a szokatlan gyakorlat :
a nyelvemet a szájpadlásomhoz illesztem és tölcsért formázok belőle. Ezen a tölcséren csepegtetem, szivárogtatom le a még "hideg" gondolatot a szívembe, hogy ott a hideg gondolatot a meleg szeretet felmelegítse, emberivé tegye. Ebből kialakul majd egy érző gondolat: helyes-e a dolog vagy nem.

Az előbbi példa esetében Mandzsusri egy egyértelmű NEM-mel válaszolt volna az atomerő ötletére. Nem, ezt nem kérjük, nem tesz jót senkinek, milliók fognak belehalni, a növényzetet és az állatokat nem is említve. Mandzsusri megértette volna, hogy az atomenergiával rövid távon valamennyit lehet spórolni, de ő figyelmeztetett volna minket a hatalmas veszélyre.
Most már talán érthető, miért nevetett a szerzetes a tudásomon, melyet a thangkák leírásakor tapasztalt tőlem. A szerzetesek hónapokat töltenek el egy-egy új "hideg" információ megérlelésével, míg az szívük tudásává is válik.

Mandzsusrit szokták a tibetiek az asztrológiai kérdések megválaszolásához is megidézni, hozzá imádkoznak, ha egy dolog még megoldatlan. Spirituális kérdésekben szintén ő az illetékes. Ő egyben a buddhista dharma (tan) védelmezője. Olykor Dharmadhatu-ként is említik. 
Jobb kezében egy lángoló kardot tart, mellyel minden bizonnyal a tudatlanságot akarja elpusztítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)