2012. november 13., kedd

Bodnath-i zarándokhely, a Boudha Stupa

Ha Katmandu belvárosából Asonból indulunk, a Stupáig kora reggel egy teljes órát, napközben másfél órát fogunk buszozni. Taxival fél óra az út. De milyen ez az út ? 
Káosz, lárma, szeméthalmok tömege, tehenek és majmok az út szélén, hatalmas embertömegek, felhők kipufogógázból, dögszag, gázszag, füstölők szaga. Szegénység Európában elképzelhetetlen módon, de gazdagság is, mert itt még mindenkiben hagyományosan és évezredek óta ott él a magasabbrendűben való hit.

Érdemes ellátogatnunk erre a zarándokhelyre, ahová a környező országokból is, Indiából, Szikkimből, Musztangból naponta százával érkeznek a buddhista szellemű zarándokok. 
Amúgy a buddhizmus a hinduizmus gyermeke, így a látogatok egy kisebb hányada hindu vallású.

Mit tapasztalunk itt? A nepáli népek - Newari, Tamang, Sherpa, Gurung, Kirati stb. - kavalkádja mellett tibeti menekültek sokaságával találkozhatunk. Számukra a Stupa látványa, megélése egy mélyen spirituális aktus. Legalább háromszor járják körül az épületet az óra járása szerint, közben a falba épített imamalmokat forgatják és imát mormolnak. Egy-egy imát 108-szor, ez egy szent szám a Himalaya országaiban.
Mindenütt füstölők égnek, nem az illatuk miatt, hanem áldozatként.
Boltok, kis kávézók, hotelek veszik körül a Stupát, szerzetesek, rendőrök, zöldségkereskedők, eladók, gyerekek, tibeti és hindu népviseletes asszonyok, tyúkok és galambok ezreivel találkozhatunk.

Középen emelkedik a Boudha Stupa, békét, megingathatatlanságot, együttérzést sugározva.
Minden év májusában teliholdkor megünneplik itt Buddha születésnapját. 2008-ban lett volna nepáli számítás szerint 2552 éves.
De nemcsak ő sugározza a békét, hanem te is érzed, amíg ezen a világon egyedülálló helyen sétálgatsz.

Egy kis ízelítőnek feltöltöttem egy pár másodperces videót is:

2 megjegyzés:

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)