2013. január 22., kedd

A szent emberek tejes kannával


A sadhuk nem koldusok, hanem szent emberek. A sadhu szó szanszkrit eredetű és jó embert vagy szent embert jelent.
A sadhuk életük során valamikor elhatározták, hogy hátat fordítanak a világi életnek, feladják vagyonukat, otthonukat, családjukat és Shiva istennek szentelik életüket.Adományokból élnek. Sokan a mandirok (hindu templomok) körül vagy az erdőkben egy-egy barlangban húzódnak meg. Legtöbbjük karján egy kis kanna lóg, de tej helyett ebbe vagy élelmet vagy pénzt helyeznek az adományozók. 
Sadhu Bodhanilkanthában
Sadhuvá avatásuk egy idősebb sadhu által történik, aki elvállalja az újonc tanítását. Meditációt, mantrákat tanulnak és viselkedési szabályokat. Szinte minden sadhu füvezik, azaz ganját szív, melyet rituálisan használ, nem az élvezet miatt.

Szigorú aszkézisben élnek.
Van, aki koldus-szerzetesnek nevezi őket, ez azonban nem a helyes kifejezés. Ők ugyan adományokból élnek, koldulniuk azonban nem szabad. Sőt, a nepáliak úgy tartják, hogy az a sadhu, amelyik koldul, nem is igazi sadhu.
Egy részük bizonyos hindu rendek tagja. Arcukat vagy testük bizonyos részeit jelekkel látják el, melyeknek vallási jelentésük van. Testüket gyakran hamuval dörzsölik be.   

Pashupatinath egy mandírja (temploma) előtt 


Némelyikük a sok éves meditáció alatt különös képességekre tesz szert. Át tudja szúrni a nyelvét fájdalomérzet nélkül vagy üvegcserepekre fekszik és egyetlen sérülés se éri őt, de mindezt igazából nem szenzáció keltésre szánja, hanem azt szeretné vele bizonyítani, mennyire előrehaladott állapotban van szelleme és milyen mértékben tud elrugaszkodni a világi élettől.Léteznek olyan szent helyek, ahol a sadhukat nem égetik el haláluk után, hanem a holttestet egyszerűen a folyóba borítják egy csónakból. Beteg sadhuk menhelyeSadhuk gyülekezete Kathmanduban,  2008


Felirat hozzáadása
A baloldalon látható sadhu Sankhuban egy fa gyökerei közt kialakított barlangban talált otthonra.


Barlang a Bajrayogini Templom mellett    3 megjegyzés:

 1. Nagyon szerettem ezt a bejegyzésedet is! Még sok-sok ilyet! :)
  UI: nagyon tetszenek a fotóid is, klassz pillanatok!

  VálaszTörlés
 2. Ein wunderbarer Einblick in das Leben der Sadhus, und erstaunlich, wie es einer Kultur möglich ist, solche Menschen un ihre Verwirklichung zuzulassen, zu würdigen und ihnen einen Platz zu geben in der Gemeinschaft. Auch die Bilder sind so aussagekräftig, wirklich schön!
  Immer bei Betrachtung deines Blogs reise ich nach Nepal, danke für diese schöne Sammlung, alles Liebe, Edith

  VálaszTörlés
 3. Kedves Kati!
  Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem ezt a linket, mi idén utazunk Távol-Keletre, és nagyon örülök, hogy tőled első kézből kapok pontos, színes és érdekfeszítő leírást erről a távoli - általad mégis oly közeli - kultúráról.
  Sok puszi: o

  VálaszTörlés

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)