2013. március 27., szerda

Buddhista szerzetesek - én, Te, ők


A buddhista szerzeteseket  barátságos, visszavonult, fegyelmezett, alázatos, együttérző, békés és nagy tudású emberekként ismertem meg. Az emberi tartás, tudás és szeretet mintapéldáját látom bennük. Észre kellett vennem azonban, hogy a szerzetesek is emberek, mint én magam, Te vagy mi mind.
Idealizálásra nincs szükség. Ők maguk is úgy tartják, minden illúzió, tehát az idealizált kép is az.

Különféle buddhista irányzatok kolostoraiban jártam a Katmandu völgyben. Meglátogattam kolostorokat Kopánban, Bodnathban, Pula Hariban, Swayambunathban, a Shivapuri hegyen, Pharpingban és még sokfelé.

Buddhista oktatás a Pula Hari kolostor kertjében, 35 fok melegben
 
Van köztük kiváló képességű, magas tudású, sok nyelvet beszélő, erkölcsi értékeket sugárzó szerzetes, de van köztük olyan is, aki nem a tudása, hanem például a jó képessége miatt kerül a kolostor konyhájába szakácsnak vagy ő takarítja az udvart vagy bevásárolni megy vagy ő a kolostor komputeres szakembere, esetleg ért a mobiltelefonok használatához vagy egy antenna felszereléséhez. Van köztük falánk és mértéktudó, okos és oktondi, gyors és lassú. 
A szerzetesek is emberek, mint én magam, Te vagy mi mind.


A padon ülő nepáli filmsztár körül csoportosulva a Kopan kolostor kertjében

Kolostori imagyakorlat Pharpingban
Ebéd készítés közben Ichanguban


Találkoztam olyan szerzetessel, aki elmagyarázta nekem, hány féle buddhista eszmei iskola létezik, ki volt a történelmi Buddha és miféle egyéb buddhák léteznek, milyen erkölcsi benső tartással élnek, de láttam szerzetest a mise kellős közepén elaludni, másokat rágógumit csámcsogva.
Láttam nyugodt, békés, tudós arcokat, a meditációt önszántukból végzőket és vidáman játszadozó szerzetes gyerekeket. 


Kopan kolostor - szombati mise
Szerzetesek debattálnak a Pula Hari kolostor előttAmit nekem a buddhizmus adott, az az együttérzés és az alázat képességének tudatos kifejlesztése volt. Tőlük tanultam, hogy semmihez nem érdemes ragaszkodni, az anyagi jelenségek öntörvényűek. Tőlük tanultam buddhista pszichológiát, mely szerint minden drámából ki lehet lépni, csak akarni kell. Azt is a buddhizmus közölte velem, hogy mindenkiből válhat Buddha, csak egy kis munkával előbb meg kell világosodnia :)


Egy kolostor kis boltjában Tibi csokit lehetett kapni (Foto: Thomas Pitz)
Sherpa buddhisták Buddha 2552. születésnapján


Mobilos szünet

Az idealizálás által a jelenségeket olyannak látjuk, amilyennek mi szeretnénk, az odafigyelés által viszont elkezdjük lassanként a jelenségek sokszínűségét és sokoldalúságát  megismerni.


A Dalai Lamától több tibeti beavatást is kaptam, de legjobban mégis azt szerettem, amikor feltette a micisapkáját, hogy ne süssön a szemébe a nap, s ilyenkor mindig boldogan felnevetett.

Táncünnepség a Shechen kolostorban - Kathmandu/Bodnath


1 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm ezt az ismertetést a szerzetesekről. Szépen s jól írsz róluk
  idealizálás nélkül.
  Mindenféle jelzők nélkül is emberek. Sokfélék.
  Ezt láttam a Dalai Láma előadása közben is.
  Nagy tudású, Bölcs EMBER

  VálaszTörlés

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)