2014. március 3., hétfő

Changu Narayan avagy Csangu Narajan

  

Changu Narayan a nepáli Kathmandu völgy észak-nyugati részén található műemlékfalu.  Különös, európai ember számára szokatlan hely. Zarándokfalu, szerencsére a külföldi látogatók nem járnak túl gyakran arrafelé, mert elég megerőltető felgyalogolni a hegyre és nem is annyira ajánlják az útikönyvek.

Német nyelven elég alapos tájékoztatót olvashatunk itt: http://de.wikipedia.org/wiki/Changu_Narayan 

Nekem nem az a célom, hogy a falu művészettörténeti jelentőségét emeljem ki, hanem inkább a hely furcsa hangulatát és bizarrságát szeretném kifejezésre juttatni.
Changu Narayan Templom

A hegy tetején épült Changu Narayan-t Vishnu istennek szentelve építették minden bizonnyal Haridatta Varma uralkodó jóvoltából a 4. században, melynek három másik Narayan templom társa is van, sajnos ma már a négyből összesen csak három tekinthető meg.  A Narayan szó Vishnu szanszkrit neve. Az Vishnu templom a Kathmandu völgy legrégibb hindu temploma.

Hancúrozó gyerekek a templom előtt
Changu Narayan-ban hihetetlen ellentéteket éltem meg. Egyrészt akárhányszor jártam fent, elsőként tűnt fel a valóban megélt (hindu) vallás. A helybeliek úton útfélen imádkoznak, rituális szertartásokat végeznek a legkülönfélébb isteneiknek, vallásos dalokat énekelnek, gyakran mantrákat vagy ősi ritmikus énekeket ismételgetnek órákon keresztül.
Másrészt viszont a falu mérhetetlenül mocskos, mindenfelé szeméthalmok tornyosultak és a szemét bűzzel jár, de vonzza a patkányokat is. A patkányok szent állatok, na de azért talán ne ennyire ! Lásd: Patkány, mint jármű

Mintha a hinduizmusnak egy bizonyos dinamikája lenne észlelhető: Hagyj úgy mindent, ahogy van, az istenek azt pont olyanra tervezték, ne avatkozz bele a "nagyok" dolgába, te csak ember vagy. Ne takaríts, ne rendezkedj, ne alakíts. Ezt a fatalista világnézetet kezdetben ellenszenvesnek tartottam, de rájöttem, ebben is sok igazság van. Mind a mai napig csak lassan szokom meg...

Európában természetes, hogy a műtárgyakat és műemlékeket nem tapogatjuk és nem ugrálunk rajtuk.
Nepálban ez is másképp van. Changu Narayanban gyerekseregek lovagolnak a bronz elefántokon vagy himbálóznak a láncokra függesztett templomi füstölőkre és olajlámpásokra akaszkodva. Elbírja őket, na, akkor rajta!
Egy rövid videofilmet vettem fel ott pár éve a hangulat kedvéért:

A következő fotókat a hegyi faluban és a hegy tetején épült ősi templom körül vettem fel.
Vishnu isten erőállata, Garuda hátán

Délutáni eszmecsere a faluban

Színes fafaragások

Vishnu erőállata Garuda

Két szent oroszlán, egy szent kutya és egy halom szent szemét

1 megjegyzés:

  1. Sok szépet láttattál a felvételeiddel, köszönöm hogy hogy láthattam . Hehéz munkával dolgoztak a halászok, volt mitől ilyen izmossá válniuk, szépek az asszonyok és a gyerekek is. Kicsit ott éreztem magam .... Bella

    VálaszTörlés

Örülök minden üzenetnek, akár névtelenül is :)